sâmbătă, februarie 18, 2006

Punere de greva

Citind scriiturile boyarului, am aflat că ...s-ar pune de o greva în educaţie! PNL, pare şi ....dumnealui nemulţumit de activitatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Din vina ministerului sau a altuia, ministerul nu se poate ţine de promisiuni.
Nu aş putea să ma plâng..., am un salariu bunicel. Dar vreau condiţii pentru două activităţi: actul de cercetare, în sensul pregătirii materiale pentru aşa ceva şi actul educaţional, în sensul pregătirii studenţilor mei de TCM şi Inginerie Economică, în pas cu trendul european, care ...între noi fie vorba , nu e cel mai high..., adică: fabricaţie virtuală, întreprinderea simulată, programare aplicată pe maşini unelte CNC, practică de cercetare....
Problema este legată după unii de procentul din PIB! Aici este lupta acerba, cât mai multe procente din PIB pentru învîţământ! Eu aş lăsa procentul şi as căuta să fac tot ce se poate pentru ca să crească PIB-ul! În viziunea mea PIB-ul e problema, nu procentul din PIB! Pentru că "dacă PIB nu e, nimic nu e"! Asta ar trebui să o pricepem cu toţii. In schimb, noi facem "chiar totul" pentru a ajuta la creşterea PIB-ului din alte ţări...unele europene..., altele neeuropene.
Investiţiile în învăţământ, la ora actuală, au un singur criteriu: costurile cele mai mici! Se achiziţionează ceea ce este mai ieftin! Astăzi, unul din studenţii mei de la Studii Postuniversitare în Management Tehnologic, mi-a făcut o demonstraţie practică, cum a fost rentabilizat un proces de aşchiere, achiziţionând un tip de sculă aşchietoare mai scumpă: a economisit timp de baza, care i-a atras un exces de capacitate de producţie de 20.000 EUR. Sculele achiziţionate, costau cu 500 EUR, mai mult decat cele ...mai ieftine! Deci, Minister al Educaţiei şi Cercetării,... te rugăm să înţelegi că suntem prea săraci să cumparăm doar lucruri ieftine. Şi mi-am amintit, cum sub această directivă (cumperi de unde e mai ieftin), anii trecuţi au fost cumpărate cele mai ieftine calculatoare! După trei luni, şoriceii de la 15 calculatoare nu mai erau funcţionali! În garanţie, s-a rezolvat problema, dupa o lună şi jumatate, adică ....după o jumatate de semestru! Dupa înca trei luni , la fel! Ce am făcut? Din încasările de pe manualele vândute studenţilor, mi-am ajutat colegii să achiziţioneze şoricei mai buni! Şi nu numai eu am făcut acest lucru!
Uneori stau să mă intreb, de ce nu işi cumpără ministeriabilii şi parlamentarii, maşini ieftine, Tico, Matiz sau chiar de mâna a doua,...aşa ca să optimizăm cheltuielile obştei...Că pentru rest, sunt ordine clare, licitaţie pentru ceea ce este mai ieftin...
Îmi e tare frică de o grevă, care atrage o mulţime de implicaţii, care ar trebui bine cântărite din toate direcţiile!
Ce poate să aducă o grevă în invăţământ:
1. Bulversarea elevilor şi a studenţilor;
2. Bulversarea părinţilor;
3. Discontinuitate în pregătire..., adică orice reîncepere, durează trei săptămâni: o săptămână acceptă profii, o săptîmână acceptă elevii sau studenţii şi încă o săptămână pentru armonizarea studenţilor/elevilor cu profii;
4. Ceea ce nu se predă este pierdut! La unele facultăţi merge, dar la altele, cum ar fi cele tehnice... nu mai merge!
5. Profesorii pierd bani din salarii;
6. Politicienii se fac de râs;
7. Imaginea europeana a României, urcă undeva... în baobab...
8 Ultima: Este cineva în ţara aceasta care să investească în viitor?
Se pare că nu!
Îmi recomandă şi mie cineva unde să emigrez?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua
Treaba cu procentul este in regula doar ca PIB-ul este o problema ca este cam micut in Romania. Ar trebui ca toti cei care au copii in scoli sa numceasca din ce in ce mai mult pentru acest PIB. Si cei care coordoneaza acest PIB sa nu mai cumpere Notebook-uri pentru ei, ca oricum nu stiu sa le utilizeze. Sa cumpere aceste lucruri pentru cei care stiu sa le utilizeze si pentru cei care stiu la ce sunt folositoare. Iar treaba cu masinile sa isi cumpere singuri masini daca au nevoie si sa le conduca singuri. Universitatile nu au nevoie de Mercedes, etc. Universitatile au nevoie de bani pentru supravietuire.
"Daca citeste careva dintre cei care coordoneaza acest PIB sa se simta si sa se gandeasca ca a fost si el o data elev, student si a invatat tot in saracie. SA FACA CEVA daca se simpte"
Cu respect pentru domnul Lobontiu si toti profesori din UBM

Anonim spunea...

Bravo Anonymous! Oare cum ar fi fost sa am un blog shi eu sa fiu anonim?
Buba cu PIB-ul asta este! PIB-ul trebuie sa creasca si pentru asta ar trebui sa lupte lumea!
Note book-urile! Daca faci un apropo, sa stii ca de multe ori sunt necesare, mai ales atunci cind il cumperi din banii realizati prin munca ta si nu din cei obtinuti de la buget!
Unversitatile nu au voie doar sa supravietuiasca! Universitatile trebuie sa evolueze! Asta e problema care ar trebui perceputa de catre toti! Bucuria mea este ca se mishca multe in ultima vreme la noi!

Anonim spunea...

Notebook-utile sunt necesare pentru cei care stiu la ce, nu pentru guvernanti care nu stiu daca sunt sau nu sunt conectate la net sau stiu doar Solitaire. "Faza am vazut-o la TV ca un parlamentar nu stia daca este sau nu este conectat la net" sau "am vazut imagini tot la TV ca se jucau Solitaire in timpul serviciului".
Daca s-ar misca asa de multe si in invatamant cum se misca in indemnizatiile LOR ar fii mai benefic pentru invataman.
Asta este parerea mea.
Va multumesc

Mircea Lobonțiu spunea...

Hehehe! In cultura albinelor, trintorii au un foarte mare rol într-un stup! Lucrul bun este ca nu sunt multi, iar inainte de iernat, cei mai mulţi sunt sacrificati, raman doar citiva,...de samanta!