miercuri, martie 09, 2005

Poate că din întâmplare....

Poate că din întâmplare, unul dintre studenţi face clic aici şi află câte ceva pentru unul din referatele la disciplina Managementul Cercetării şi Proiectării!!

Cercetarea din România!

O perspectivă de ansamblu asupra cercetării din România, este prezentată de Ad Astra (proiect online pentru comunitatea ştiinţifică românescă).Proiectul realizat de membrii asociaţiei Ad Astra, îşi propune să analizeze situaţia cercetării din România, pe baza publicaţiilor din curentul ştiinţific principal, indexate de ISI în 2004.O mică bucurie: Baia Mare şi Universitatea de Nord figurează în acest studiu. Acest fapt nu este de neglijat! Datele nu sunt de loc festiviste. Sunt reale şi demne de încredere, mai ales că a fost prezentătă în detaliu şi metodologia. La producţia de publicaţie ştiinţifică România este pe locul 66. Despre acest aspect nu pot să spun nimic. La această producţie intră doar cei care in momentul publicării s-au declarat ca şi autori ce provin dintr-o institutie (organizaţie) din România. Aici nu sunt cuprinşi românii care produc cercetare pentru alte state. De aceea îmi e teama, că orice am face, România la acest capitol trebuie să admită că a pierdut! Şi asta pentru o lungă perioadă de timp.Nu supun pe nimeni nici unei judecăţi pentru că nu am acest drept. În schimb pot să imi pun întrebări cu voce tare: Unde greşim? Ce nu avem? Eu personal cunosc câteva realizări deosebite (în domeniul tehnic), care au fost publicate doar în ţară. Ce ar trebui să facem?Bineînţeles că trebuie să mă judec în primul rând pe mine însumi: Ce fac? Ce nu fac? Ce modele îmi iau? Ce direcţii de abordare am?

duminică, martie 06, 2005

Posibilă "meme" pentru studenţi!

Din scurtele contacte de ultimă oră, cu voi, studenţii, constat că există pachete de problematici ale studenţilor. Nu e vorba de probleme individuale, ci de acele probleme majore, prezente aproape la fiecare, probleme care vă macina mintea şi sufletul. De multe ori aceste probleme trebuiesc dezvăluite, pentru a încerca să le înţelegem mai bine. Şi aceste probleme nu sunt numai de şcoală!
Urmează o provocare, pentru toţi studenţii, indiferent de la ce specializare!
Prezentati trei mari probleme de ale dumenavoastră şi eu vă raspund la trei întrebări. Îmi rezerv dreptul de a evita raspunsul, dacă indecenţa este prezentă în întrebare!
Aştept!