joi, iulie 19, 2007

Pe la Graz






Zilele trecute am efectuat o vizită exploratorie la Universitatea Campus 02 din Graz, pentru a pune la punct un parteneriat cu obiective clare pentru următorii trei ani, cu foloase pentru studenţi, pentru colegii mei şi în special pentru instituţia noastră universitară. Alături de mine a participat unul din doctoranzii mei, Vlad Diciuc. Prietenii noştri (Radu Big şi Mirel Mihali) de la Fundaţia CDIMM, ne-au susţinut prin propuneri de proiecte comune care vizează atât educaţia cât şi mediul de afaceri specific IMM-urilor.
După amiază, eu şi Vlad am avut o întâlnire cu cei de la The Virtual Vehicle - Competence Center. Acţionarul majoritar este Universitatea Tehnică din Graz.
Este o nebunie să dai de oameni care gândesc în termeni de genul: "Fabricaţie Digitală", "Inginerie Virtuală", "Fabricaţie Virtuală"! Şi uneori mă gândeam că m-a prins nebunia!....poate! Puţin!
Cred că trebuie răsturnate puţin conceptele, valorile şi mai ales preocupările!
Oare când încem? ....şi cum?....şi cu cine?

duminică, iulie 15, 2007

Blatistul 2

Caracteristicile blatistului dintr-o organizaţie!

Secvenţa 1
Blatistul caută, în general, să lucreze într-o organizaţie care nu are probleme de existenţă. Adică o organizaţie care „trebuie” să existe şi care de obicei este susţinută sau foarte bine dezvoltată.
Aici îşi va câştiga, încet, încet o poziţie proprie, indiferent de soluţii. De obicei poziţia va fi câştigată prin dezvoltarea naturală a organizaţiei sau prin elementul „fundamental” al recunoaşterii profesionale: vechimea (incontestabila experienţă). Prin vechime la un loc de muncă poţi invoca întotdeauna următoarele: cel mai cu experienţă, cel mai matur specialist, cel mai vechi angajat, cel care ştie cel mai bine ceea ce a fost…..
Din acest moment, blatistul şi-a câştigat dreptul suprem de a fi considerat cel mai important şi merituos personaj dintr-o echipă a unei organizaţii. Nu este exclus ca cel puţin 80% din angajaţi să ia ca şi model această situaţie care este destul de „cuminte” de liniştită, iar ceilalţi 20% să facă „să se întâmple ceva”! Aceştia din urmă „tăntălăii de sacrificiu” îşi vor asuma responsabilităţi active, iar ceilalţi, vor culege împreună cu întreg grupul de membri ai organizaţiei rezultatele globale cu care se vor mândri!

Secvenţa 2
Prin ce se caracterizează blatistul!
a.) Se lipeşte de cineva care este „locomotivă”, astfel încât să fie dus şi el pe drum, fără să facă nimic (fără bilet J). Cînd „locomotiva” s-a pensionat, cere locul „locomotivei” (de multe ori reuşeşte!!), fără să îşi dea seama că nu este „locomotivă”.
b.)
Nu lucrează în echipă, dar se include (a nu se percepe „integrează”) în echipe care fac ceva, pentru a trage foloase.
c.)
Este individualist! Este adept al colectivismului doar când îi este periclitată poziţia!
d.)
Este „ mi-se-cuvinist”!
e.)
Este cel mai cu experienţă, cel mai mare …..fost!
f.)
Nu va face să se întâmple ceva în jurul lui, va face să se întâmple ceva doar cu el (dacă va face!!!)!
g.)
Nu antrenează şi nu poate fi antrenat!
h.)
Se bazează pe aşteptare şi pe a vedea ce se întâmplă.
i.)
Nu ia decizii clare şi ferme!
j.)
Este reclamagiu!
k.)
Este formalist, urmăreşte încadrarea altora în regulamente, fără a le respecta el.
l.)
Nu îl interesează valorile ci respectarea regulamentelor.
m.)
Abaterea de la regulament favorabilă lui este normalitate, în schimb defavorizarea lui prin regulament este o crimă!
n.)
Nici unul mai tânăr nu poate fi mai merituos decât el.
Cam acestea sunt principalele caracteristici ale „blatistului”! Vă rog să completaţi caracteristicile!

Secvenţa 3
Blatistul merge înainte cu echipa, va ieşi victorios la pensie şi pe baza piramidei nevoilor lui Maslow nu ajunge autorealizat, deşi îşi doreşte! Poate într-o anumită conjunctură se va bucura de recunoaştere socială. Dacă aşa ceva devine sau a devenit model pentru cei dintr-un sistem naţional de învăţământ….trebuie luate măsuri! Piramida ierarhică realizată pe „principiile blatistului” întotdeauna se dărâmă.

Secvenţa 4
Ce ne rămâne de făcut?
Fiecare să ne autoevaluăm şi să vedem dacă suntem sau nu „blatişti”.
Dacă avem puterea să o recunoaştem, avem şansa să devenim oameni care pot face să se întâmple ceva! Adică nişte NEREZONABILI! Dacă nu avem această putere, vom rămâne în continuare blatişti!

Pericolul este să nu mai rămână „de sămânţă” cei10-20% care fac să se întâmple ceva în jurul lor! „Blatistul” există prin toate organizaţiile! Nu va dispărea niciodată! Problema este dacă va deveni majoritar sau nu! Să nu fiu înţeles greşit! Majoritar numeric (manifestat sau nemanifestat) este! Tema este de a fi majoritari în a face să nu se întâmple! Iar blatistul care începe să facă să se întâmple ceva, …nu mai este blatist! Aceasta ar fi o mare victorie!

(Va urma: De ce nu putem scăpa de blatişti?)