marți, mai 31, 2005

Competitivitatea şi studenţii

Încerc să cer studenţilor mei un anumit grad de competitivitate. În cele mai multe situaţii sunt hulit, poate chiar înjurat şi blestemat.....am pretenţii cam prea mari.
Cer imposibilul! Creşterea competitivităţii cu ciţiva "compi" de la an la an! ("Compul" este unitatea mea de competitivitate care măsoară un numar de 10 cunoştinţe sau abilităţi suplimentare pe care le are un student din promoţia acestui an, faţă de unul din promoţia anului trecut). Această creştere relativă, la fiecare disciplină ar însemna enorm de mult in cinci ani. Ar creşte competitivitatea absolvenţilor cu o viteza uluitoare.
Totodată ar creşte competitivitatea României, care este pe locul 55 în lume. Înformaţia am citit-o într-un comentariu, pe blogul Lektorului. Şi este motivat acest loc! E foarte simplu! România este locuită de noi, de românii acestui tărâm,....pentru care competitivitatea se măsoară în: maşină mai "ţapănă" decât a vecinului, în investiţie materială cât încape (case, bijuterii, ţoale scumpe, opulenţă etc), în numărul de ţepe trase fraierilor, în abordare cleptocratică a managementului instituţiilor, în a nu respecta un contract, în a respecta un program, o oră fixată, în ierarhia unor valori care au la bază o singură valoare: banul, bunăstarea materială.....
Este adevărat, cu bani poţi cumpăra orice! Doar competitivitate proprie nu!
Zilele trecute a intervenit cineva pentru un student "marginaş" în ale disciplinelor pe care le predau. Lume bună, fină, ...bine îmbrăcată! Aspiranţi la competenţe pe bază de diplome...Sunt convins că nu ar angaja în propria firmă o persoană cu calităţile de neperformanţă ale celui pentru care a intervenit!
Europa are o problemă: competitivitatea! România are o problemă: competitivitatea! Acestea sunt puţin îngrijorate!
Am o problemă pentru studenţii mei: competitivitatea! Unii au urcat în trenul competitivităţii! Alţii mă cred nebun!
Căpşuni şi portocale mai trebuie culese în Europa!

duminică, mai 29, 2005

Pe aici ..

Studenţii mei de TCM ar putea da putin pe aici şi vor afla câte ceva despre maşinile de frezat, sau despre ceva mai mititel, tot pentru frezat.
I-ar dacă insistaţi puţin pe aici, mai că aţi putea să vă pregătiţi examenele!
Şi mai urmează!