vineri, decembrie 30, 2005

Menousis si Tehnologiile Disruptive

Ascult Menousis cu Irene Papas&Vangelis!......O Menousis!
Acum, în prag de Anul Nou, ca orice nerezonabil, ... umblu brambura, pe net, încercând să mai aflu cite ceva din zona Teoriei Tehnologiei! Am dat de un concept interesant: tehnologia disruptivă, şi asta tocmai pe wikipedia!
O tehnologie disruptivă este o nouă inovare tehnologică, produs, sau serviciu care eventual răstoarnă tehnologia dominantă existentă în piaţă, în ciuda faptului că tehnologia disruptivă este radical diferită faţă de tehnologia de vârf şi că deseori performanţele ei sunt mai slabe decât ale tehnologiei de vârf în conformitate cu standardele de performanţă existente.
Tehnologia disruptivă vine să domine o piaţă existentă fie prin îndeplinirea unui rol într-o nouă piaţă, pe care vechea tehnologie nu-l putea acoperi, fie dezvoltând piaţa în mod succesiv, prin îmbunătăţiri de performanţă, în final înlocuind sau modificând cerinţele pieţei (vezi aparatul foto digital în raport cu cel cu film fotografic).

Automobilul a constituit o tehnologie disruptivă în raport cu calul (pentru transport), aparatul foto digital la fel a constituit o tehnologie disruptivă în raport cu aparatul de fotografiat cu film fotografic. Seria exemplelor poate continua.
Exista şi exemple incerte de tehnologii care sunt promovate ca tehnologii disruptive: music downloads şi file sharing vs. compact discuri, sau e_books vs. cărţi (tipărite pe hârtie) şi multe altele! Oare vor deveni tehnologii disruptive in timp?

După ce am primit citeva piese cu Irene Papas&Vangelis, am recurs la o incertă tehnologie disruptivă: file sharing şi music downloads şi ne-am facut cu două albume: ODES şi Rapsodies!
O! Menousis!
O! Tehnologii disruptive!