sâmbătă, noiembrie 24, 2007

Noua imagine




Mica noastră universitate şi-a schimbat imaginea, după câteva decenii.
Mica noastră universitate începe să dea culoare municipiului.
Alaturi, s-a dat în folosinţă noua sală de sport! Cineva imi spunea cândva, că banii pentru acea sala puteau fi investiţi în birouri pentru cadrele didactice!
Nu cred că ar fi fost normal!

joi, noiembrie 22, 2007

Turnul lui Ştefan

Turnul lui Ştefan este un simbol al Municipiului Baia Mare. La ora actuală este în reconstrucţie şi restaurare. Aceste activităţi sunt unice, perene, vor putea fi văzute un timp foarte scurt.
Cred că este de lansat un mic proiect pe temă! Ce spuneţi de: "Turnul lui Ştefan în 2007 prin artă şi imagine"? Ar fi minunat pentru studenţii băimăreni de la arte!
Pictură, grafică şi fotografie...
Dar cum ar fi un blog pe tema: "Turnul lui Ştefan în 2007-Reconstrucţie şi restaurare"?
În ambele cazuri s-ar imortaliza imagini unice, care pot deveni istorie, iar unele artă şi istorie!

miercuri, noiembrie 21, 2007

Scrisoare AGIR

Astăzi am transmis Domnului Preşedinte al Biroului Executiv al ASOCIAŢIEI GENERALE A INGINERILOR DIN ROMÂNIA următoarea scrisoare.

Domnule Preşedinte,

În calitate de membru AGIR şi încă inginer practicant în mediul industrial, încerc să vă sesizez în câteva cuvinte o stare de fapt a INGINERULUI ROMÂN.'

Intenţiile strategice de creştere a competitivităţii economice a României sunt fundamentate pe câteva profesiuni, printre care şi cea de inginer. La ora actuală tehnologia a devenit o resursă de bază, care necesită ingineri. Nevoia de ingineri este foarte mare pe piaţa muncii.

Absolvenţii ingineri preferă locurile de muncă în mediile comerciale, cu nivel de salarizare dublu faţă de cei care sunt adevăraţi ingineri profesionişti. Este adevărat, afacerile pur comerciale aduc venituri mai rapide şi mai mari! Deci, unul care vinde este mai merituos decât unul care proiectează sau produce!

Sistemul legislativ actual nu clarifică statutul şi poziţia inginerului în societatea românească pe de o parte, iar pe de altă parte, inginerul profesionist nu este clasificat şi evaluat pe criterii de valoare profesională şi pe criterii de participare la realizarea valorii adăugate în produsele fabricate şi serviciile oferite de economia românească. De asemenea, sistemul legislativ este foarte permisiv în raport cu firma de tehnologică. Oricine poate să înfiinţeze o firmă cu caracter tehnologic, chiar dacă nu are nici un inginer profesionist în cadrul ei. Dacă aruncăm o privire spre alte profesiuni (farmacişti, arhitecţi, contabili, avocaţi, notari, medici etc.), condiţionările funcţionale în societăţile comercială aferente sunt clare. În domeniul contabilităţii, sistemul legislativ clarifică toate nevoile unei firme (contabili autorizaţi, experţi contabili etc.) existând chiar condiţionări precise. În domeniul ingineriei nu există nici o condiţionare funcţională. O asemenea condiţionare funcţională ar impune absorbţia de ingineri în firmele româneşti şi totodată modificarea statutului inginerului în societate.

Dacă inginerii români, organizaţi într-un AGIR, s-ar manifesta cu putere în sistemul politic naţional, la fel ca şi economiştii, dacă prin AGIR s-ar promova şi adopta o legislaţie a inginerului profesionist, cu grade şi niveluri certificate prin AGIR, s-ar putea impune un salariu minim pe economie, specific inginerului diplomat profesionist; dacă s-ar impune prin legislaţie ca fiecare firmă tehnologică să aibă un număr minim de ingineri pentru a asigura profesionalismul şi calitatea produselor şi serviciilor, ar apărea o nevoie şi mai mare de ingineri ... şi bineînţeles ar exista mutaţii mari pe piaţa muncii, pe piaţa educaţională în domeniu şi în special pe piaţa valorilor tehnice ale României.

În consecinţă vă supun atenţiei dumneavoastră următoarele propuneri:

  1. Iniţierea unei propuneri de proiect prin care se clarifică poziţia profesională a inginerului în România, iar AGIR devine autoritatea de certificare a inginerului profesionist pe fiecare domeniu, pe mai multe niveluri de competenţă;
  2. Iniţierea unei propuneri de proiect, prin care toate firmele cu activităţi bazate pe tehnologie şi echipamente să aibă un număr minim de ingineri în structură, activitatea de recunoaştere a valorii tehnice a firmei să fie dată de un inginer profesionist, pe o poziţie de „inginer şef”, poziţie total diferită de cea de Manager Tehnic.

Consider că, prin cele semnalate şi prin propunerile avansate, putem contribui la creşterea poziţiei profesionale şi sociale a inginerului român, la creşterea poziţiei AGIR ca asociaţie profesională cu manifestare în mediul socio-economic şi politic şi la crearea unor condiţii concrete de stimulare a competitivităţii economice prin dezvoltare tehnologică, inovare şi transfer tehnologic ca urmare a valorificării resursei umane inginereşti..

Cu toată consideraţia mea,

Prof. univ. dr. ing. Mircea LOBONŢIU


marți, noiembrie 20, 2007

Inventatorilor

Ieri s-au dat la prefectură ceva diplome inventatorilor Maramureşeni, sau cu alt limbaj mai elevat "au fost premiaţi inventatorii". Prefectul, subprefecţii nu au fost prezenţi...Nici nu era nevoie! Atâta doar că unii din inventatorii maramureşeni au obţinut, prin străinătate, Medalii de Aur şi Argint şi poziţii recunoscute în tagma inventatorilor! (Hehehe! Dacă ar fi fost fotbalist sau fotomodel....hehehe...toată lumea ar fi vrut o poză cu dumnealui!)
Diplomele erau foarte faine! Au fost tipărite pe imprimantă! Poate secretara cu tipărirea nu a putut introduce fila ca lumea şi au iesit toate diplomele cu marginile aiurea! Puteau cere cuiva o ghilotină să le fasoneze ! Dar credeţi că merită? Sunt nişte amărâţi de inventatori şi trebuie bifată o acţiune pe hârtie!
Ce să facem! Ăsta nu e fotbal, nu e muzică, nu e crâşmă, nu e restaurant, nu e cantină, nu e magazin, nu e politică...unde se pricepe toată lumea! De ce să i se dea atenţie?
Inventica, cercetarea, inovaţia, transferul tehnologic...vă rog să mă credeţi, oameni buni, nu merită nici o atenţie! Doar atunci când vine cineva de sus...,de sus de tot, cu asemenea probleme sau de vine Vasilică Aporţii (adică Bill Gates) pe la noi prin Baie, poate, vom da importanţă unei asemenea probleme!...dacă iese ceva!
Aşa că:
"DRAGI INVENTATORI MARAMUREŞENI! DE ZIUA CERCETĂTORULUI ŞI PROIECTANTULUI VĂ UREZ SUCCESE, SĂNĂTATE ŞI PUTERE ÎN TOT CE FACEŢI!
ŞI PE VIITOR NU MAI MERGEŢI ÎN LOCURI UNDE NU SUNTEŢI TRATAŢI AŞA CUM MERITAŢI!"

duminică, noiembrie 18, 2007

Scrierea si publicarea stiintifica

Zilele trecute am participat, în diverse posturi, la susţinerea unor teze de doctorat. Scrierea şi publicarea ştiinţifică este de o importanţă deosebită pentru integrarea în "lumea" de valoare ştiinţifică.
Este recunoscut faptul că unii putem mai mult, alţii mai puţin, dar până la urmă trebuie să ne obişnuim cu ideea că nu putem fi altceva decât ceea ce suntem.
Astăzi am dat de articolul "Scrierea şi publicarea ştiinţifică" elaborat de domnul profesor dr. ing. Lucian Vintan de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Acest articol, care este necesar a fi citit de către toţi cei care publică, vor să publice şi mai ales de către doctoranzi.