duminică, martie 27, 2005

Abordarea documentarii la TCM

Unii dintre studenţii mei mi-au scris ca mi-au simtit lipsa. Nu am scris nimic citeva zile. E adevarat. Ieri am scris! Dar nici un comentariu. Astăzi am analizat situaţia celor de la TCM şi am constatat că sunt în urmă. Trebuie să iau ceva măsuri! Cred că ar fi bune nişte instrucţiuni, dar instrucţiunile se dau degeaba! Instrucţiunile sunt pentru a nu fi urmate!
Pentru documentare pe Internet vă recomand tuturor să utilizaţi Scolar Google , ca şi browser. Este o versiune beta, experimentală, care caută numai documente din domeniul academic, lucrări ştiinţifice, manuale etc. Adică treabă bună pentru noi, TCM-iştii care vrem să devenim ceva!
Acum, dupa ce aţi intrat pe http://scholar.google.com, nu vă rămâne decât să specificaţi, în limba engleză, ceea ce vreţi să căutaţi! Un grup de termeni ar fi metal cutting (aşchierea metalelor), un alt grup ar trebui să cuprindă o specificitate ca: viteze mari de aşchiere, tehnologii speciale, simulare, automatizare, inteligenţă artificială.Mă opresc aici! Aş dori să vă puneţi la lucru creativitatea!Ca exemplu cereţi căutare pentru: metal cutting, simulation. Să vedeţi ce găsiţi pe acest domeniu!
Dupa ce aţi identificat un domeniu clar, mic, concret, îl adânciţi. vedeţi că fiecare articol are o bibliografie şi nişte autori. Căutţnd autorii unor bibliografii, sau noi termeni specifici, înveţi să cauţi în adâncime.
Abia acum începe munca! Traducere rezumat(e), corelare cu ce vrei să prezinţi, sintetizare, comparare cu ceva care este cunoscut, concluzii, bibliografie etc.
Abia aştept să mă daţi cu adevărat gata!
Ar fi bine să vă pregătiţi fiecare cu 10 rânduri şi două link-uri, minim, pentru că aş dori să puneţi fiecare pe blogul nerezonabilului profesor câte un post cu ceea ce aţi găsit interesant pe Internet în domeniul aşchierii metalelor!

Un comentariu:

George Hari Popescu spunea...

Si daca tot nu s-au lamurit cum se face o cautare pe Net, sa se uite la http://www.searchenginewatch.com, un fel de newsletter al motoarelor de cautare.