miercuri, ianuarie 27, 2010

A venit criza ...cu adevarat

Pe vremea când eram tânăr, cineva îmi spunea că în momente de criză şi de presiune psihică oamenii se manifestă cu totul altfel. Aşa îmi explica de ce colegii îmi furau ciorapii şi lamele de ras în ultimele zile de armată, de ce înainte de a pleca de la un loc de muncă răutăţile se manifestau din plin etc.
În urmă cu ceva vreme, am preluat de la o firmă în lichidare, biblioteca tehnică. Tot atunci, doi onorabili ingineri ieşiti la pensie, mi-au donat, mie personal, bibliotecile lor tehnice. Toate au fost adunate cu râvnă în timp. Le-am adunat şi le-am depozitat într-o mică încăpere din laboratorul unuia din colegii mei de catedră, cu acordul acestuia.
..........................................................................
În calitate de Director de Departament, am pregătit şi prezentat celor două catedre din departament, Planul Operaţional pe anul 2010, aşa cum cer regulile de management universitar. Unul din obiective era crearea unei biblioteci de acces rapid la nivelul departamentului, bibliotecă care să ne dea o oarecare independenţă în relaţia cu studenţii, în problemele de documentare înaintea unui seminar, proiect etc., la cererea studenţilor cu ocazia consultaţiilor sau alte ocazii. Nici unul din colegii mei nu a avut obiecţii la programul prezentat, nici unul nu s-a opus, nici unul nu a avut o contrapropunere, toţi l-au votat.
Astăzi, trecând prin dreptul laboratorului cu pricina, văd prin peretele de sticlă al laboratorului cărţi şi vânzoleală. Am intrat! Am pus o intrebare scurtă: „ Ce faceţi pe aici?” Distinşii şi onorabilii mei colegi mi-au răspuns: „ Ne alegem cărţi!”
Nervos am urcat în cabinet, unde am fost nevoit sa iau un calmant! Am răbufnit rău de tot! Unul din colegii mei,…ştiut bine în ale crizei economice şi efectele ei, mi-a spus: „ Dragul meu, criza abia a început de câteva zile în România! Acestea sunt efectele crizei prin care trecem! Pot să urmeze şi altele mai rele!”
În cursul serii m-am mai calmat! În fond, aşa suntem noi, românii…la împărţeala pe gratis! Dar dacă aş da de gratis…ceva…din spatele curţii de la tara? …e de gratis!
..................................................................
Am priceput că a venit cu adevărat criza pentru cei din jurul meu!
Cred că trebuie să îmi văd de treburile mele, că altfel…vorba acestor colegi…..”îi bag în mormânt până ies la pensie!”...trebuie să îmi văd de treburile mele, să îmi ţin orele, să îmi văd de doctoranzii mei, de contractele de cercetare de pe acest an şi în mod special trebuie să învăţ că: INTERESELE MELE PERSONALE AU CEA MAI MARE PRIORITATE! Ce Departament? Ce Bibliotecă a Departamentului? Ce Catedră? Ce Facultate sau Universitate? Ce colegi?! Important sunt eu şi mai ales ceea ce pot lua pe gratis! Aşa că fraţilor, dacă aţi luat decizia de a împărţi cărţile fără să mă consultaţi, să luaţi şi celelalte decizii tot domniile voastre!
În consecinţă prin prezenta declar: INTERESELE MELE PERSONALE AU CEA MAI MARE PRIORITATE!
Trebuie să iau o atitudine! Dar care?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu prea se inghesuie lumea sa raspunda.
Subiectul doare.
E veche meteahna asta cu ' hai sa luam acum, ca maine nu mai apucam'- pe gratis vreau sa zic.
E chestie de educatie, de civilizatie.. E si o vorba- greu sa inveti calul batran sa mearga in buiestru.. parca asa suna zicala..