duminică, decembrie 09, 2007

Studentul meu

Ieri, m-a căutat mama unui student la inginerie. Voia să se sfătuiască cu mine ce ar trebui să facă pentru ca fiul ei să îşi promoveze examenele restante.
Nerezonabil şi băgăcios cum sunt, l-am sunat pe...student, să stau de vorbă cu el.
Ce am aflat:
- lucrează pe la Metro, ceva cu aranjatul produselor pe raft;
- merge doar la orele de laborator, la cursuri nu mai ajunge, că lucrează;
- pentru ultima reexaminare (bineînţelescă a căzut!!!), a învăţat pentru examen....patru ore!!!
- pentru reexaminarea la o altă disciplină, mai dificilă şi mai importantă, a învăţat tot atâta....şi nu a înţeles materia....
Am făcut o simpla socoteală, un inginer pentru a absolvi, parcurge cam 15 discipline de un semestru pe an. Aceasta ar însemna cam 60 discipline pe cei patru ani de pregătire academică. Studentul meu ar vrea ca în 60x4 ore=240 ore de studiu să fie pregătit ca înginer!!!! E bună de glumă!!!!
Pentru cei care nu stiu ce inseamnă pregătirea pentru un examen, îi rog să înţeleagă că dacă un profesor îţi predă 28 ore de curs, nu o sa poţi să fii pregătit pentru acea disciplină după patru ore de studiu!!!:))
Adică se poate....ceva genii, care în nici un caz nu le-aş găsi pe la noi prin universitate!!!
Am întrbat-o pe mama studentului dacă s-ar lăsa operată de un medic care are notele şi cunoştinţele similare cu ale fiului ei în domeniul medicinei! Mi-a răspuns: Nu!
Am mai întrebat-o pe mama studentului, dacă ar trece cu un camion peste un pod calculat la rezistenţă de către fiul ei....Ştiţi ce mi-a răspuns? ...nu, în nici un caz!
Oare ce e de făcut?

11 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule profesor, cum poate un student sa termine facultatea de inginerie si sa lucreye in domeniu in final, cand nu are bani sa-si cumpere paine? El din ce traieste? Ca sa poata deveni un inginer respectat trebuie sa lureze in Metro sau prin Real ca sa castige cat sa aiba de mancare, camin si poate de o toala.
Sunt unii studenti care o sa ajunga ingineri si care au lucrat si in Metro sau Real. Nu vad nici o rusine in asta. Tot munca se numeste!

Csuk Andreea Gabriela spunea...

Intr-adevar, trebuie sa tragi puternic sa termini Facultatea de Inginerie si nu e usor deloc. Cei mai buni se vad in ultimul an.
Eu nu cred totusi, ca nu poti sa ai un job in timp ce faci aceasta facultate. E foarte important ce job iti alegi, dar cateodata esti pus in situatia disperata de a accepta orice. Asa ca te angajezi in Metro sau imparti ziare Kaufland. Multi studenti lucreaza ca sa castige bani. Oare chiar atat de disperati sunt majoritatea studentilor dupa bani? sau sunt determinati si presati din alte parti sa lucreze?!
Sunt cateva intrebari care imi dau tarcoale in ultimul timp si greu gasesc raspsunsul.
Imi place subiectul. Am sa scriu si pe blogul meu.

Mircea Lobonțiu spunea...

Draga Andreea si draga Anonimule!

M-am uitat pe ceea ce am scris si am constat urmatoarele:
a.) nu am scris ca e o rusine sa muncesti ca si student; shi eu am facut asha ceva in studentie.
b.)daca vrei sa fii profesionist in inginerie, iti alegi o munca fie in domeniu (ca in Germania si faci faculta frumos in 8-9 ani), fie iti schimbi facultatea si specializarea ca sa iti fie mai usor.
c.) prin comentariile voastre incercati sa deturnati problema din ceea ce am postat: PROBLEMA ORELOR DE PREGATIRE ALE UNUI EXAMEN LA O DISCIPLINA DE INGINERIE, PROBLEMA CALITATII PROFESIONALE A UNUI INGINER!!!
d.) pentru anonimus;
daca exista o situatie familiara grea, lipsuri financiare, etc, exista specializari care se pot face la forma frecventa redusa, care a fost initiata tocmai pentru asemenea situatii!
e.) tot pentru anonimus: Te-ai lasa operat de un chirurg care face scoala asa cum o face studentul meu?
Pentru toti:Subiectul e tare! Oare nu ar trebui sa il dezbatem ...mai pe shleau?

aiureli.ro spunea...

Eu cred ca sistemul de admitere e de vina. Acum intra cine vrea intr-o facultate (chiar si la inginerie). La terminarea liceului, toti isi gasesc loc la o facultate. "Du-te puiu' mamei si fa si tu o facultate, ca doar nu o sa te lasi mai prejos decat fata vecinului care e deja in anul 2".
Cand o sa mai traim vremurile in care chiar se dadeau examene serioase la admiterea in facultate, iar concurenta era ceva de genul 900-1200 candidati pe 100 locuri?
Ar trebui ca triajul sa se faca la intrarea in facultate si nu in timpul facultatii. Daca rezolvati problema admiterii, o sa se rezolve cu siguranta de la sine si problema celor care cred ca se poate invata materia unui semestru in 4 ore... parerea mea.

Mircea Lobonțiu spunea...

Multzu, Aiureli.ro, stiu ca in facultate ai tras tare shi se pare ca a meritat! Oare cei cu 4 ore.....?

aiureli.ro spunea...

Nu am tras chiar asa tare :), decat in anii 4 si 5 cand am simtit ca se ingroasa gluma....(7-8 restante din anii 2-3). Si eu am muncit in timpul facultatii, e drept ca nu o perioada indelungata, insa mi-am dat seama destul de repede ca nu pot sa le fac pe ambele simultan. Cu cat castigam mai mult la serviciu, pierdeam mai mult la facultate. Nu puteam sa le fac pe amandoua. Am renuntat la serviciu in timpul facultatii si, sincer, acum nu imi pare rau deloc....absolut deloc! Iar pt cei care vor mai multe explicatii si argumente, o sa le explic ce poate face inginerul roman oriunde in lume.

Anonim spunea...

Sincer sa fiu si eu am inceput sa trag de prin anu 4. Si eu mai muncesc cand am timp, dar cand stiu ca am de invatzat sau de facut la proiecte renunt la munca in favoarea studiului.Apropo,aiureli.ro, cu ce te ocupi acuma?

aiureli.ro spunea...

Acum sunt inginer, fost student al Nerezonabilului profesor(nu stiu de ce, dar niciodata nu mi-a placut sa spun ca sunt inginer. :)))
Auziti stire !!! Am aflat ieri de la un roman plecat de 16 ani in Germania (lucreaza la o prestigioasa firma de consultanta in domeniul energiei) ca aici inginerii sunt super cautati acum !! Aviz viitorilor ingineri!
Nu practicati prostitutia profesionala !!!
Daca Romania nu va vrea, va vrea altcineva !! (nici nu stiti cat de greu mi-a fost sa postez ultima afirmatie...)

Mircea Lobonțiu spunea...

Aiureli draga! Iti dau OK sa scrii despre ce faci tu si pe unde esti imprumutat in Europa ca proiectant! Fie aici, pe blogul meu la comment, fie imi trimiti textul si il pun ca post....fie faci un trackback catre blogul tau!

Anonim spunea...

Rusine, rusine , rusineeeeeeeee..... AIURELI.RO, rusine pt faptul ca negii "originile", eu m-am ridicat in ultimii 2 ani in primul rand ca sunt inginer, si nu-mi neg si nu-mi voi nega NICIODATA meseria mea de baza... ing., iar referitor la admiterea in facultati pot sa-ti spun ca sa te gandesti de 1000 de ori mai bine inainte de a spune asa ceva. Cea mai buna treiere se face pe parcurs, nu poti sa arunci din prima pietricele mai mari dintr-un sac, daca nu-l cerni !!!. Scuzati-mi "impulsul", si totodata vreau sa va urezi tuturor "SARBATORI FERICITE !!!", SA AUZIM NUMAI DE BINE. dapdesigntzoanca.blogspot.com

aiureli.ro spunea...

Pentru dapdesigntzoanca.blogspot.com : nu am afirmat ca nu imi recunosc "originea" (cum ii spui tu). Am afirmat ca nu imi place sa spun ca sunt inginer sau sa ma prezint ca fiind ing. Aiureli.ro, intelegi? Sper ca se observa diferenta insa oricum, vorba unui mare blogalau:"Oamenii e de mai multe feluri si nu toti e ca mine". Tocmai de aceea apar puncte de vedere diferite, iar asta e bine. Poate am eu vreo "defectiune" daca nu-mi place sa ma laud cu faptul ca sunt inginer, cine stie....
Iar in legatura cu trierea adevaratelor valori in timpul celor 5 ani, gandeste-te cati sunt care renunta la facultate, in anii 3-4 de studiu. Multi dintre ei sunt (cel putin la inginerie) pe locurile subventionate. Investitiile statului in acei studenti in anii 1-2-3 pentru ce au fost?! ca sa ii dovedeasca faptul ca nu e in stare sa termine 5 ani de facultate? Gandeste-te ca banii pe care statul ii cheltuieste pt a suporta cheltuielile de scolarizare ale studentilor care renunta la studii in anii 2-3 in primul rand nu se mai recupereaza, in al doilea rand ar putea fi investiti altundeva (sanatate, case de copii, etc.).
Iar pentru domnul Nerezonabil, va multumesc pentru oferta insa as vrea, daca va mai fi oferta valabila, sa scriu despre cum este sa lucrezi ca proiectant si nu despre cum este sau pe unde sunt imprumutat in Europa...avem de invatat putina organizare, parerea mea. As putea doar sa va spun ca am observat ca seful e primul care intra si ultimul care iese din firma. De ce oare?
Sarbatori fericite la toata lumea !