luni, noiembrie 12, 2007

inginer

Creşte nevoia de ingineri!
Domeniile sunt interesante: sisteme flexibile de fabricaţie, maşini unelte cu comandă numerică, proiectare parametrică, proiectare tehnologică....
Totul este...neinteresant!
De ce?
Majoritatea inginerilor care lucrează în activităţi comerciale au salarii duble faţă de cei care îşi fac meseria! E un adevăr: afacerile pur comerciale aduc venituri mai rapide şi mai mari! Deci, unul care vinde este mai merituos decât unul care proiectează sau produce!

Problema este însă legată şi de poziţia profesională a inginerului. Avem AGIR-ul ca asociaţie a acestei tagme profesionale. Puterea acestei asociaţii este ...cred eu, destul de mică.

Argumente:
1. Toate firmele trebuie să aibă economişti autorizaţi în contabilitate;
1A. Orice firmă producătoare de produse sau servicii industriale poate să le producă fără nici un inginer;

2. Orice farmacie trebuie să aibă un farmacist autorizat;
2A. În nici o firmă nu e nevoie de un inginer autorizat;

3. Arhitecţii au o asociaţie foarte puternică prin care devii membru după ce îţi faci o ucenicie;
3A. Nu există nici o condiţie de ucenicie pentru un inginer mecanic, nu este îndrumat, nu e monitorizat, nu este evaluat profesional pentru certificarea valorii lui.

4.A vocaţii au un barou în care trebuie să ai ceva....forme de putere pentru a intra.
4A. După ce ţi-ai luat diploma de inginer poţi face liniştit pe grozavul, că nu te ia nimeni în seama...pentru simplul motiv că nu este cine!

5. Medicii au Colegiul Medicilor unde se rezolvă problemele profesionale.
5A. Inginerii au AGIR-ul, care scoate un ziar " Univers Ingineresc".

6. Există legislaţie pentru diverse profesiuni...cică liberale, cele de inginer nu pot fi liberale!!!
6A. Inginerii au o Academie de Ştiinţe Tehnice.

Acestea sunt câteva din argumente.
Dacă inginerii ar fi organizaţi într-un AGIR tânăr şi puternic;
dacă ar forţa o legislaţie a profesiei de inginer profesionist cu grade şi niveluri certificate prin AGIR, s-ar putea impune un salariu minim pe economie ...specific inginerului diplomat profesionist;
dacă s-ar impune prin legislaţie ca fiecare firmă tehnologică să aibă un număr minim de ingineri pentru a asigura profesionalismul şi calitatea produselor, ar fi din păcate o nevoie şi mai mare de ingineri...şi bineînţeles ar exista mutaţii mari pe piaţa muncii şi pe piaţa educaţională în domeniu!
Zilele trecute, a venit cineva din altă ţară europeană şi ne-a întrebat dacă suntem pregătiţi pentru a educa 10.000 de chinezi în domeniul ingineriei. Am întrebat: "de ce e nevoie?" Am primit răspunsul: "Ca să lucreze în Europa"!
E nevoie să facem ceva pentru această profesiune?

4 comentarii:

Csuk Andreea Gabriela spunea...

Chiar urmaream o emisiune pe Discovery despre "Viitorul Omenirii", ceva in sensul acesta, am apucat sa vad si sa retin partea cea mai importanta. Concluzia emisiunii: ce ne-am face intr-o lume daca inginerii nu ar construi si inventa lucuri care sa ne protejeze si sa ne faca viata mai usoara? Atunci, pentru prima data, m-am simtit mandra ca o sa fiu INGINER.
D-nul Nerezonabil, se pare ca exista totusi tineri care mai cred intr-un viitor in care inginerii sunt recunoscuti la adevarat valoare. Inca nu predati armele!

Mircea Lobonțiu spunea...

Nici vorba sa predau armele! Atata doar ca inginerii trebuie sa se adune si sa se impuna, mai ales prin ceea ce este AGIR-ul.

aiureli.ro spunea...

Sunt tare curios care a fost continuarea discutiilor referitoare la educarea a 10.000 de chinezi in domeniul ingineriei. Sper ca le-ati spus ca Romania poate sa educe 10000 de chinezi, cu conditia sa profeseze urmatorii 15 ani in Romania, nu? Acum se aud pe la stiri tot felul de statistici cum ca e nevoie de forta de munca in romania, ingineri, meseriasi, etc. Dar nu a facut nimeni o statistica sa vada care e nivelul de salarizare al unui inginer roman. Acum se plange Romania ca are nevoie de ingineri. O sa se planga si ca are nevoie de profesori. Cunosc profesori care prefera sa zugraveasca prin alte tari decat sa profeseze in Romania.
Eu totusi sper ca o sa fie bine..........

Anonim spunea...

Un inginer este respectat doar de un alt inginer.
Lumea nu cunoaste sensul cuvantului inginer.
Ce face inginerul?
Cu ce se ocupa?
Cu ce ma poate ajuta?
Intrebare: Voi cand ati aflat raspuns la aceste intrebari?