duminică, noiembrie 06, 2005

Greva şi Lilly cu Pink Martini

Astăzi, pe stradă, am auzit un grup de tineri ce păreau a fi studenţi: "Ce fain ar fi să ţină greva două săptămâni!"
Mi-am amintit că s-a declarat Grevă Generală! Pe multe uşi s-au lipit afişe cu asemenea anunţuri!
În drum spre casă, mi-am pus câteva întrebări:
1. Oare toată populaţia şi toate organizaţiile si-au plătit obligaţiile faţă de stat, astfel încât guvernul să poată aloca nişte fonduri pentru învăţământ?
2. Oare toţi muncim astfel încât creşterea economică reală să ne permită să fim trataţi cam cum am vrea noi?
3. Dacă durează greva cam două săptămâni, oare câţi dintre noi îşi vor mai putea plăti datoriile personale pe luna aceasta?
4. Oare pe câţi va obişnui greva ...să ceară ,...înainte de a da ceva?

Mi-am mai pus si alte întrebări, ...dar acestea erau pentu mine:
1. Oare când se va face grevă pentru faptul că nu am dat studenţilor tot ceea ce li se cuvenea?
2. Oare când vor face studenţii o grevă, pentru simplul fapt că am lipsit de la oră?
3. Oare când vor face colegii mei o grevă, pentru simplul motiv că m-am implicat in viaţa universitară, doar cu prezenta la cursuri şi seminarii?
4. Oare când va avea loc o grevă, pentru motivul ca anul acesta nu am scris un rând, pentru o revistă sau buletin ştiinţific, sau...chiar şi pe un blog!

Iar printre altele, când aş putea fi împăcat cu mine, că am făcut tot ce trebuia faţă de studenţi, colegi şi instituţia universitară, ...înainte de a face pasul spre grevă?

Pe de altă parte, cred că toţi trebuie să se obişnuiască cu ideea că dacă într-o familie intră o anumită sumă de bani, suma cheltuielilor nu poate depăşi ceea ce s-a încasat! Eventual, cineva renunţă în favoarea altuia! Eu personal, am renunţat întotdeauna în favoarea viitorului! Pentru mine viitorul e cel mai scump! Oare poate înţelege clasa politică acest aspect? Prea ne-am obişnuit să ne gândim numai la "Trăieşte Clipa" şi numai la "Noi" (adică la Dumnealor)!

Astăzi am auzit a patra oară o piesă care mi-a devenit tare dragă: Lilly cu Pink Martini O nebunie! Tristeţe, bucurie şi melancolie!

....şi de mâine e GREVĂ!

12 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
aiureli.ro spunea...

Toata lumea face greva!!! Invatamantul face greva, mineritul face greva!!!! dar spam-urile nu fac greva...ca ele nu trebuie sa primeasca bani si au toate conditiile pt a intra pe blogurile noastre! Va rog sa intrati la Settings-Comments-Show word verification for comments (On)... si bagati spam-urile in greva generala!

aiureli.ro spunea...

Parerea mea personala despre invatamant:
1. invatamantul romanesc are nevoie de bani...multi!pentru ca o tara sa progreseze, trebuie sa investeasca in invatamant!
2. in invatamantul romanesc e atata mizerie!!!! toti mulg aceeasi vaca... normal ca a ramas saraca vaca fara puteri! Unii cred ca daca sunt profesori trebuie sa primeasca banii pt orele predate, indiferent daca materia sau programa lui este necesara sau nu; ceilalti cred ca daca invata..."obligatoriu si gratuit"(ca asa scrie in Constitutie) pot sa isi bata joc de invatamant.
Eu cred sincer ca invatamantul ar trebui sa fie "CU PLATA"(ca parcarile...);vrei sa cunosti, platesti! si plata scolarizarii sa inceapa cu cls a 9-a. Sunt convins ca s-ar face multa curatenie in invatamant. Parerea mea!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
afurisitu' spunea...

draga colega,crezi ca daca invatamantul cu plata ar fi altfel, eu nu cred,nu toata lumea ar avea posibilitatea sa mearga la scoala, ca ce-i care vor avea posibilitatea le-ar plati parintii plozilor scoala iar acestia vor face la fel ca pana acuma, dcei care n-o sa aiba posibilitatea ce sa faca sa mearga elevii/studentii sa cerseasca sau sa lucreze, intrebare unde, ca daca vor sa se angajeze trebuie sa aiba pile ca sa prinda un loc de munca cat de cat, astfel incat sa poata sa mearga si la cursuri si la lucru, ca si alta idee cand crede omul ca a prins un loc de munca undeva unde ar fi bine, si stie ca patronul ii de treaba ia ghici ce se intampla, primeste teapa, ca doar altfel nu se poate.
ia zi si bibliotecarii sunt in greva, le trebe salar mai mare pentru "dificila si obositoarea" munca pe care o presteaza?
am fost la biblioteca si ia ghici la intrarea in faculta ce mi s-a zis - sa ma duc acasa sa studiez ca-i greva, dar intrebare pana cand?
ce sa facem, asta e, ca la noi la nimenea...

aiureli.ro spunea...

Imi cer scuze ca nu am fost mai explicit, dac-ule; dupa cum poti sa vezi, era ora 23.39 si nu prea aveam chef de multe explicatii...mi-am scris doar propriile ganduri, pe scurt. Poti sa fii sigur ca, de cei care cu adevarat vor sa invete si chiar nu ar reusi sa plateasca pt asta, s-ar ocupa statul. Problema e ca statul suporta cheltuieli de scolarizare si pt cei care isi bat joc de scoala. Ziceam ca ar trebui ca invatamantul sa fie cu plata pt ca, PAREREA MEA, atunci cand esti pus in situatia de a achita in fiecare an de studiu cate 350-400$ sau cat e acum taxa la faculta, sigur nu ti-ai mai permite sa pierzi vremea prin "bombe" (nu ma refer la tine, ma refer la noi toti) si fiecare ora de curs ar fi interesanta, pt ca ai fi curios sa vezi macar pe ce ai dat banii...nu?Problema cea mare e ca elevul si studentul isi bate joc de ceea ce primeste gratis! Isi da seama de asta numai cand ajunge in ultimii ani de studiu si simte "cutitul in os".
Nu vreau sa se considere toate comment-urile astea..."pupincurisme", pt ca au un aer care bate mai mult pe taramul profilor...intelegi? Asta simt eu acum, in anul V, sem. I, cand mi-a ajuns brisca-n os, iar pana in anul IV am fost "bomberman"!

Mircea Lobonțiu spunea...

Poate ca incet, incet vom ajunge la masura de mijloc a lucrurilor. Zilele trecute am intilnit un tinar absolvent de Cluj (Calculatoare la Poli)care asculta atent o discutie intre patronul lui si subsemnatul. L-am privit putin mirat ca trage cu urechea cu multa atentie. I-am cerut parerea despre neimportanta problema discutata si mi-a dat un raspuns care m-a naucit: "Domnule profesor,ascultind, invat! Doar prostii invata pe pielea lor! Ceilalti invata din experienta altora!"
sa mai spuna cineva ca nu avem tineri de valoare! Trebuie sa ii vedem! Trebuie sa ii recunoastem!

Mircea Lobonțiu spunea...

Posturi sterse au fost spamuri, nu au fost comentarii!

Anonim spunea...

Intru totul de acord ca nimic obtinut pe gratis nu are valoare (de intrebuintare). Si cel care asculta si se intruieste "pe pielea altora" face un anume efort pentru asta: efortul de a integra in structura sa proprie ceva ce apartine altcuiva, un fel de "digestie si asimilare" (cum va place imaginea asta?). Si totusi, la noi e la Romania nu e la America, sa iti platesti singur faculta. La noi al de pune banu` e Babacu` (ori ca e salariat si se umple de datorii pana ce odoru` finalizeaza, ori ca e patronu` si efortul nu se baga de seama). Si scolile cu plata nu ar face decat sa responsabilizeze din ce in ce mai tare pe bietii parinti si asa imbecilizati de tranta cu "cosul zilnic". Va aduceti aminte de bancul cu dobitocul si cu pila?
In alta ordine de idei, domul Lobontiu, as dori sa va fac un pic de "publicitate", adica sa citez din textele de aici si de pe blog, si sa pun un link spre el(e) pe Forumul unde activez. Amanunte, eventual, ulterior.

Mircea Lobonțiu spunea...

Parca,...de undeva ne shtim! Chiar si vorba, ...nu numai imaginea! Aici la mine se poate orice!!! Sa foloseasca cuiva, ar fi bine!

Anonim spunea...

Mie Clementine... mi se pare mai... 'dulce' :)

Alyin Adryang spunea...

acum că s-a încheiat greva ar fi cazul să se treacă la reformă de ambele trei părţi:ministerul,profesorii & elevii.