duminică, aprilie 22, 2007

Integrare. Cultura. Traditie 1-5 mai 2007

Pariul anului pentru Glasul Maramuresului

"În perioada 1-5 mai, Glasul Maramuresului, împreunã cu Consiliul Local si Consiliul Judetean Maramures, va organiza „Zilele Culturii Maramuresene”, un eveniment unic în Baia Mare si, totodatã, un bun prilej de a promova elita orasului si a judetului. Astfel, Baia Mare poate (re)deveni un centru cultural si, de ce nu, un reper important în calendarul manifestãrilor culturale nationale. " Sursa: Glasul Maramureşului, Anul XI•Nr.3052•SAMBATA•21.04.2007•ISSN 1841-2114" (este indicată sursa şi este aplicat link-ul).
Citind articolul şi programul, am rămas "bine" interzis!
Mi-am dat seama că actul de cultură, ar reprezenta pentru organizatori doar: artă, istorie, etnografie, literatură cu multă poezie, film, reviste de literatură, carte...adică "ceva" la care se pricepe multă "lume"! Mai lipsea fotbalul....
Când am început să scriu aceste rânduri am bătut la uşa DEX-ului să mă deştept puţin cu ...termenul cultură ...

"CULTÚRĂ, culturi, s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoştinţe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoştinţe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ♦ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoştinţe universale multe şi temeinice." Am rămas doar la atât, nu mai aveam nevoie de celelalte sensuri.
Onoraţi organizatori! Nu restrângeţi valoarea conceptelor, doar la atât cât vă convine!

Este scăpată ... tehnologia ...şi nu numai.... Poate din obişnuinţă ..., poate e doar o simplă scăpare!

Nu am nici un drept să judec. Am doar dreptul de a propune completarea activităţilor de acest gen ... dacă apreciaţi că este cazul!

Mai ştiu că această completare se va face încet şi în timp, deoarece trebuie să ieşim cu greu, dar definitiv din a considera tehnologia desuetă în cadrul unei culturi. Nu e de explicat nici faptul că tehnologia aparţine ingineriei, iar adevărata inginerie este o „stare de spirit”, aşa cum ne-au explicat marii noştri înaintaşi.

Într-una din lucrările sale, „Technology: A Core Theory”, profesorul Rias J. Van Wyk, de la Universitatea din Minesota, SUA, făcea o afirmaţie deosebit de interesantă la adresa tehnologiei:

”Tehnologia ne dictează tot mai mult cum să trăim, să iubim, să muncim, să ne jucăm. Pur si simplu, tehnologia dă o formă viitorului nostru. Ar trebui să dăm şi noi o formă tehnologiei. Toţi ar trebui să înţelegem tehnologia. Însă, din păcate, doar unii dintre noi o înţeleg.
Pentru a face acest lucru trebuie:

1. Să înţelegem tehnologia – ce este, cum este compusă, cum evoluează.

2. Să cunoaştem oamenii de influenţă (în domeniul tehnologiei)- cine sunt şi cu ce se ocupă.

3. Să alegem cum să ne asumăm responsabilităţi - în munca noastră, prin investiţiile noastre, prin acţiunile politice.”

Deci, tehnologia nu e fotbal! Ea poate sta alături de artă, de istorie, de literatură, de film....Care din acestea nu au nevoie astăzi de tehnologie?

Oare "Tehnologia" nu ar trebui să işi facă loc în cadrul culturii, fără să fie nevoie de a completa ceva în DEX? Cred că a venit vremea unei abordări pertinente şi serioase!

Niciun comentariu: