miercuri, februarie 09, 2011

IMMUM

IMMUM (Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaj Minier) Baia Mare a devenit o sintagmă locală ca punct de reper spaţial: trasee troleibuze, locuri de contact, directie de mers, loc de muncă în CV-uri etc.
Am googlerizat "IMMUM Baia Mare" şi am dat de 1270 articole!
De fapt, a fost o uzină, cu peste 6500 angajaţi, unde mi-am desăvârşit şi eu jumătate din viaţa profesională, perioadă de acumulări de valoare practică, experimentală, tehnologică şi managerială. Fără această perioadă de 19 ani de practică în IMMUM, astăzi nu cred că aş mai fi reprezentat ceva valoare pentru cei din jur, sau pentru mediul academic tehnic.
Ce înseamnă pentru mine IMMUM?
Iată răspunsul: reductoare planetare, ciururi şi site vibrante, concasoare, instalaţii de sablare, echipamente pentru epurarea apelor uzate, dumpere, schip-uri, transportoare cu bandă, elicoidale, cu lanţuri şi cu racleţi, trolii de mină, mese vibrante, mori de micronizare a materialelor, maşina de produs sârmă ghimpată, roboţii portal, celebrul oţel manganos de Baia Mare etc. Toate acestea sunt istorie tehnologică de Baia Mare. Poate pentru unii înseamnă vis! Să fiţi liniştiţi! Acestea s-au fabricat în Baia Mare. Şi nu ar trebui uitat IMUAS-ul, care şi el producea tehnologie.
Unii vor spune că e nostalgie după vremi trecute! Nici vorbă! E nostalgie după o viaţă de inginer plină de evenimente tehnologice!
Zilele acestea ne vom întâlni câţiva dintre cei care am fost prin primele linii ale vechilor ambiţii tehnologice din IMMUM Baia Mare!
Nu i-am învitat pe toţi! Nu am cum! Mulţi se vor supăra!
Dacă reuşim să ne adunăm nu voi avea grija acestor supărări! Peste 70 persoane au confirmat l că vor participa la această întâlnire. Ce va urma....von stabili împreună!

duminică, februarie 06, 2011

Inovare

Judeţul Maramureş are nevoie de o strategie de inovare. Şi acum sunt de părere că pentru promovarea inovării şi dezvoltării tehnologice este nevoie de o masă critică de adoptanţi care se pricep şi pot comunica ...la fel ca şi despre fotbal! Atunci se va putea întâmpla ceva! Pentru aceasta este nevoie de o cultură tehnologică de un anumit calibru.
Fac parte din grupul celor de la CDIMM care încercăm să creionăm un plan de acţiune în domeniul inovării împreună cu principalii adoptanţi de tehnologii din judeţ!
Oare vom fi ascultaţi de cei care iau decizii? ...că nu e fotbal!:)

Hagakure

Am vizionat Ghost Dog: The Way of the Samurai de trei ori. Cu toate că filmul este de peste un deceniu (1999) mi-a placut foarte mult. M-a fascinat cu "HAGAKURE -Cartea Samurailor"! Se poate achizitiona on line!
Zilnic citesc din ea, mă minunez si cuget asupra învăţămintelor! Aş putea spune că, în general, ceea ce este Calea Învăţăturii este fără sfârşit!
Uneori le citesc colegilor sau doctoranzilor câte o idee! La început zâmbeau! Acum ascultă cu curiozitate! Oare să le mai citesc? Zilnic descopăr câte ceva printre rândurile acestei cărţi!

"O, ce lucruri măreţe ar putea realiza oamenii dacă nu ar fi preocupaţi de asemenea probleme deşarte, precum statutul pe care îl ocupă în societate!"

Hagakure cartea samurailor (YAMAMOTO TSUNETOMO)